Mekanik Duvar Kaplama


“Mekanik montaj” taş kaplama malzemelerinin bina yüzeyine kanca veya ankraj olarak adlandırılan paslanmaz çelik elemanlarla tutturulması yöntemidir. Bu sistemde her taşın ağırlığı bina yüzeyine münferit olarak aktarılmaktadır.

Bu sistem ile eğer istenirse montaj sonrası herhangi bir taşı, diğerlerine hiçbir şekilde zarar vermeden sökmek, yerini boş bırakmak veya başka bir malzeme ile değiştirmek mümkündür.

Taşlar, özellikle çok katlı binaların dış cephesine, yapıştırma yöntemi ile asla monte edilmemelidir. Farklı malzemelerin ısı farklılıklarından doğan genleşme ve büzüşme, binada oluşabilecek oturma ve deprem gibi etkenlerden dolayı, yapıştırma yöntemiyle monte edilen taşın düşme riski çok yüksektir.

Mekanik montaj sisteminde, uygulamanın yapılacağı yüzeyin karakteri, taş ebadı, taş kalınlığı ve bina yüksekliğine bağlı olarak değişik ankraj yöntemleri seçilir. Montaj sistemi her bina için özel olarak projelendirilir ve uygulanır.

CEPHE UYGULAMA

Mekanik montaj yöntemi ile uygulama

“Mekanik montaj” taş kaplama malzemelerinin bina yüzeyine kanca veya ankraj olarak adlandırılan paslanmaz çelik elemanlarla tutturulması yöntemidir. Bu sistemde her taşın ağırlığı bina yüzeyine münferit olarak aktarılmaktadır. Bu sistem ile eğer istenirse montaj sonrası herhangi bir taşı, diğerlerine hiçbir şekilde zarar vermeden sökmek, yerini boş bırakmak veya başka bir malzeme ile değiştirmek mümkündür. Taşlar, özellikle çok katlı binaların dış cephesine, yapıştırma yöntemi ile asla monte edilmemelidir. Farklı malzemelerin ısı farklılıklarından doğan genleşme ve büzüşme, binada oluşabilecek oturma ve deprem gibi etkenlerden dolayı, yapıştırma yöntemiyle monte edilen taşın düşme riski çok yüksektir.

Mekanik montaj sisteminde, uygulamanın yapılacağı yüzeyin karakteri, taş ebadı, taş kalınlığı ve bina yüksekliğine bağlı olarak değişik ankraj yöntemleri seçilir. Montaj sistemi her bina için özel olarak projelendirilir ve uygulanır. Sistemin tamamen paslanmaz olması tercih edilmelidir. Sistemde kullanılacak paslanmaz çelik elemanlar, AISI 316 kalite standartlarında olmalıdır.

Nokta Ankraj Sistemi

Bu sistem, kendi içinde Zet Ankraj ve Yaprak Ankraj sistemi olarak ikiye ayrılır. Kaplanacak yüzeyin taşıyıcı özelliklere sahip olduğu (örneğin: brüt beton, betonarme perde, kolon kiriş, vb.) yerlerde, Zet Ankraj sistemi uygulanır. Bu yüzeylerde Zet Ankrajlar, çelik dübeller vasıtası ile direkt olarak yüzeye monte edilir ve her taş dört adet paslanmaz pim ile Zet Ankrajlara tutturulur. Kaplanacak yüzey ile taşın arka yüzü arasındaki mesafe 3 cm ile 9 cm arasında olabilir. Eğer kaplama yapılacak yüzey taşıyıcı özelliklere sahip değilse (gazbeton, briket, tuğla, vb.) ve taş boyutları da küçük ise, Yaprak Ankraj sistemi uygulanır. Bu yüzeylerde duvara açılacak 24 mm çapındaki ve yaklaşık 70 mm derinliğindeki deliklere Yaprak Ankraj elemanı olan paslanmaz çelik lamalar, harç ile sabitlenir ve her taş dört adet paslanmaz pim ile bu ankrajlara monte edilir. Bu sistemde kaplanacak yüzey ile taşın arka yüzü arasındaki mesafe, 1.5 cm ile 6 cm arasında olabilir.

Raylı (Profilli) Ankraj Sistemi

Bu sistem, kaplama yapılacak yüzeyin taşıyıcı olmaması (gazbeton, briket, tuğla, vb.) durumunda; kaplanacak yüzey ile taş arasının çeşitli nedenlerden (izolasyon, şakûl kaçıklığı veya estetik nedenler gibi) fazla açık olması halinde ve kaplanacak taşlar büyük ebatlı olduğunda uygulanır. Betonarme döşeme kiriş alınlarına, her taşın arkasında iki adet olacak şekilde, profiller tespit edilir. Kaplama malzemeleri zet sisteminde olduğu gibi bu profillere Zet Ankrajlarla monte edilir. Bu sistemde kaplanacak yüzey ile taşın arka yüzü arasındaki mesafe en az 7 cm, en fazla 22 cm olmalıdır.

About the Author -

Leave A Comment